Revue de presse

Revue de presse

Plakactie « In uw verkiezingsprogramma: Schaf het statuut Samenwonende af!”

Désolé, cet article est seulement disponible en Nl.

Tijdens de nacht van 14 op 15 mei heeft een collectief van activisten affiches aan de bureaus van de politieke partijen geplakt met één duidelijke boodschap: Schaf het statuut samenwonende af!

Meer dan 500 000 mensen in ons land ondergaan vandaag de nadelige gevolgen van het statuut samenwonende. Door dit statuut verliezen zij een belangrijk gedeelte van hun inkomen, terwijl zij vaak al te weinig hebben om waardig te kunnen leven. Dit is onrechtvaardig en inhumaan!

Vervangingsinkomens, of ze nu hun oorsprong vinden in ziekte, invaliditeit, werkloosheid, sociale bijstand, ouderdom,… , zijn gebaseerd op rechten die niet zomaar door het statuut samenwonende ingeperkt mogen worden. Daarom roepen wij de politieke partijen op om deze onrechtvaardige maatregel terug te draaien. Schaf het statuut samenwonende af zodat iedereen als alleenstaande of als gezinshoofd wordt beschouwd en over voldoende inkomen kan beschikken om waardig te kunnen leven.

Wanneer het statuut samenwonende ingevoerd werd tijdens de jaren ’70 en ’90, verzekerden de politiekers de bevolking dat het slechts om een tijdelijke maatregel zou zijn. Het is de hoogste tijd om eindelijk woord te houden en een einde te maken aan deze “tijdelijkheid”.

Wij hebben één duidelijke oproep aan elke politieke partij: Neem de afschaffing van het statuut samenwonende op in uw programma voor de verkiezingen van 2024!